2018, Spa Racing Festival 09 2018

Raceverslag Spa, Racing Festival 2018

Wat goed begon eindigde niet zoals we het graag willen. Op Spa gebeurt er altijd wel wat, en dat kan ook bijna niet anders. Met een gemixt veld van 68 auto’s gelijk in de baan zijn de snelheidsverschillen enorm en is het voorraam bij ons net zo belangrijk als de binnenspiegel. We hadden tijdens deze race Joey weer back in business. Hij zou dit weekeinde samen rijden met Rob, maar daar dacht de organisatie later anders over.

Kwalificatie
Tijdens de vrije trainingen waarin we met drie verschillende auto’s getest hebben ziet het er allemaal goed uit. De techniek houdt zich goed en gepast omgaan met de banden is het devies voor het weekeinde. We hebben dan ook een prima afstelling op de auto en waar Bart een vierde plaats pakt, rijden Rob en Joey de auto naar de Pole. Belangrijk, want ook de Pole levert weer een extra puntje op.

Race 1
De baan is werkelijk spekglad en op veel plekken zijn de oliesporen aangevuld met grit om zo nog enig grip te krijgen op de baan. In het weekeinde rijden ook de historische auto’s en die ploffen wel eens. Op drie plekken moet je niet net naast de ideale lijn rijden, anders kom je in de problemen.

Bart rijdt een prima eerste stint, maar kan net niet aanhaken bij de top-2. Hij is druk in gevecht voor de derde plaats als na een ronde of 4 de auto overstuurd raakt en hij dit moet uitzingen tot de pitstops. Na een correctie aan de auto gaat het weer prima met onze snelle man uit Amerongen en rijdt hij weer terug richting het podium. Helaas komt hij net te kort en staat net buiten de top drie op een felbevochten vierde plaats. In het tweede gedeelte werden de tijden steeds beter en dit geeft goede hoop voor de zondagsrace.

Rob brengt in de eerste stint de auto binnen vanaf de eerste plek, maar door de resultaatseconden uit de vorige race komt Joey als tweede de baan weer op. Na een aantal zeer snelle ronden pakt hij de kop weer terug en eindigt de 402 op de eerste plek op de zaterdagrace. Dit is wat we willen na de Pole van vrijdag.

Race 2
We zijn er klaar voor dachten we, maar de organisatie komt met een verrassing: Joey mag niet meer samen met Rob rijden. Volgens de organisatie is het koppel Nieman/Van Splunteren te snel. We wisten niet dat dat ook nog een item was bij de Supercar Challenge . Maar goed, niet getreurd, Joey in de reserve Clio waardoor hij ook zijn meters kan maken op de zondag. Het wordt al gekker.

Tijdens de tweede race komt Bart in gevecht met een aantal BMW’s waardoor hij net de aansluiting met de kop mist. Wel prachtige tv maar liever zagen we hem in de top-3 rijden. Wellicht komt hier verandering in tijdens de laatste race als Joey samen met Bart gaat rijden in Assen, waarbij hij al zijn resultaatseconden kwijt is. Bart eindigt nu op een vierde plaats net achter de kop.
Joey moet het nu alleen doen en dat gaat super. Met minder resultaatseconden rijd de Benelux kampioen karten al snel naar de top-3 als hij een inhoudende motor krijgt met het naar boven rijden na Eau Rouge. Toch blijft de snelheid er in totdat de Peugeot van onze Belgische vrienden het nodig vindt om de zijkant van de nieuwe Clio te verbouwen tijdens een volstrekt zinloze actie. Er is maandagavond nog contact over geweest met de organisatie en zij zullen gedurende deze week met een uitspraak komen. Met de gehavende Clio rijdt hij wel naar zijn tweede podium op een prachtige tweede plaats. Pole eerste en tweede geven aan met wat voor talent we hier te maken hebben.

Rob rijdt in zijn race op de tweede plaats rond als hij de aanval kiest naar de eerste plek. Dit loopt niet goed af en hij komt in de dubbele linkse in een drift (te ver naast de ideale lijn), die 4 platte kanten aan de banden geven. En na een controle-pitstop valt hij terug naar een negende plaats. We komen met hulp van Bart nog tot een zesde plaats maar de auto is te veel beschadigd om er nog toptijden mee te rijden.

Kampioenschap
Alles zit er nog in. Bart en Joey gaan vol in de aanval om de derde plek te behouden en Rob zal 7 punten moeten goedmaken in de laatste race van het seizoen om zich tot kampioen te mogen kronen. Spirit is er tot de laatste race bij in het kampioenschap. Nu het laatste stukje nog, maar het zal moeilijk worden, heel moeilijk.