Assen 09 2017

Het blijft toch altijd maar en pareltje in de Nederlandse autosport, een heel weekeinde auto en motorsport van hoog niveau en als Gamma de entree van de buitenterreinen betaald vinden 96000 toeschouwers de weg naar het mooie circuit in Drenthe.

Met 4 auto’s in de training.
Ook voor Spirit stond deze race op het programma en met maar liefs 4 auto’s begonnen we aan de vrije training. Eric van den Munckhof, 1 van de rijders in de 24h bezetting pakte een training mee om zich nog beter voor te bereiden op de slijtageslag in Barcelona. Onze vaste rijders Jos en Bart gingen de training (helaas maar 40 minuten..) in om zich voor te bereiden op de races van dit weekeinde.

Leerzaam weekend voor Bart
Voor Bart hadden we een intensief trainingsprogramma gemaakt met andere dempers en verschillende afstellingen in de auto om hem te laten wennen wat de gevolgen zijn van verstellingen en demper-instellingen.

Bouwen richting Nürnburgring
Dat dit geen eenvoudig opgave is bleek vooral in race-2 waarbij het overstuur percentage te hoog was. Dat levert weliswaar mooie beelden op maar helaas ten koste van snelle ronden. Twee keer een 5e was het resultaat van dit leerzame weekeinde. Maar met deze opgedane kennis is hij nu nog veel beter voorbereid voor de volgende race van Bart op de Nürburgring in Duitsland.
Toch is dit een erg belangrijke fase in het leerproces om voor Bart de ideale en persoonlijke afstellingen te vinden voor de nieuwe (Turbo) auto van volgend jaar

Jos
Het weekeinde In Assen is qua indeling allemaal wat anders, en waar Jos alleen heeft gereden in de eerste race kwam hij in race-2 met oud Clio kampioen Marcel Dekker aan de start. Marcel is een van de snelste Clio coureurs van Nederland en is teambaas van Jos in de Mazda-cup.

Slimme zet
Gedurende de avond kwam het plan naar voren om samen te gaan rijden in de tweede race om zo maximaal gebruik te maken van de mindere strafseconden en zo op het podium te komen tijdens de race op zondag!

Zondag: uiteindelijk tweede
Dit lukte geweldig, op zaterdag stond Jos er net naast maar op zondag er vol op.. Begonnen ze op een derde plaats, mochten ze later op de middag de beker van de tweede plaats ophalen door een straftijd van een andere coureur, maar hierover later meer. Een mooie beloning en een prima strategie voor het podium.  Gelukkig staat Jos nu net als Bart (Spa), niet meer “”droog”” en kan een prachtige tweede plaats bijschrijven op zijn palmares.

Rob
Voor Rob, die de ontwikkeling van de nieuwe auto doet, begon het weekeinde een beetje rommelig, de balans in de auto was er niet en de afstellingen moesten aardig aangepast worden om onze eerste Turbo goed te laten functioneren. De aanpassingen van de crew pakten erg goed uit en de training was net lang genoeg om de auto in shape te krijgen voor de kwalificatie.

Start vanaf de 1e rij
Nieuwe banden zijn altijd een goed middel om sneller te gaan, maar als in de snelle ronde het lv raam opeens naar buiten wil, moet je extra naar binnen om dit met een noodverbandje te herstellen. De tijd was precies nog goed voor twee snelle ronden en dat was weer precies voldoende voor de eerste rij op zowel race1 als race2.

Zaterdag: met 40kg strafgewicht toch 1e!
De start van de eerste race ging prima en al snel waren er twee auto’s (Kool en onze 403) weg van de achtervolgers in de Sport klasse, de gehele race zaten we te loeren op een kansje en die kwam er vlak voor tijd in de befaamde Geert Timmer bocht. Met het inhalen van een achterblijver stak Rob hem buitenom en was hij er aan het einde van het rechte stuk langs. Met nog drie ronden te gaan begaven de voorbanden het, en was het mede door de 40kg extra strafgewicht harken om hem binnen te halen, dit lukte met 0.4 seconden … voor de nummer twee. Het derde podium in successie, de nieuwe auto doet het geweldig, complimenten voor het ontwikkel en bouw team voor onze nieuwe Clio-7.

Zondag: van hero naar zero.
Voor race twee kunnen we kort zijn voor de 403, omgetikt, de grindbak in, ronde achterstand.. van hero tot zero in 1 weekeinde. Weliswaar besloot de wedstrijdleiding de veroorzaker te bestraffen met 20 strafseconden maar daar kocht Rob niets voor. Gelukkig kwam dit voordeeltje wel bij Jos en Marcel terecht waardoor zij van de derde plaats op het podium naar de prachtige tweede plaats opschoven. Een mooi extraatje van een prachtig weekeinde.