NES500 race 1: Hockenheim

Spirit Racing is voortvarend gestart aan het nieuwe autoraceseizoen. Het duo Rob Nieman/Simon Knap heeft op het circuit van Hockenheim de eerste wedstrijd van het NES500-kampioenschap gewonnen. De teamgenoten Twan Knop en Christian Dijkhof kwamen door een technisch probleem niet verder als plek 5, maar hadden zeker meer verdiend.

Rob en Simon,

Toch namen de coureurs, racend in een Renault Clio, na de race niet plaats op de hoogste trede van het podium. Daarvoor hadden zij de hulp van de wedstrijdleiding nodig. Nieman legt uit: ,,We kwamen als tweede over de streep. Na de race rij je het parc fermé in en moet je direct naar het podium. Tijd voor de wedstrijdleiding om eventuele ongeregeldheden tijdens de race te onderzoeken is er dus niet. En wij waren ook best tevreden met de tweede plaats want vorig jaar vielen we hier nog uit.’’

Na de podiumceremonie meldde de wedstrijdleiding zich bij het raceteam uit Twisk. Ze zeiden dat het winnende team al naar huis was, maar dat ze de volgende keer de bekers zouden omwisselen. De winnaars blijken iets gedaan te hebben wat niet mag. Ze hebben een foutieve pitstop gemaakt daarvoor hebben ze achteraf een tijdstraf gekregen en zijn ze teruggevallen van de eerste naar de derde plek’’, aldus Nieman.

Hoewel de Twisker en zijn ploegmaat uit Assendelft dus niet als eerste onder de geblokte vlag doorkwamen, voelde het toch fijn de eerste prijs toegekend te krijgen. ,,De bedoeling is dat je het spelletje speelt volgens de regels. Doe je dat niet en dat wordt gezien door de wedstrijdleiding, of doordat iemand protest aantekent – wat wij overigens niet hebben gedaan – dan is het terecht dat je daarvoor wordt bestraft.’’

Christian en Twan

De andere auto van Spirit werd dit weekeinde bestuurd door het snelle koppel Christian Dijkhof en Twan Knop. Christian had de hele vrijdag goed kunnen testen met coach Michael Schaap, en dat pakte in vergelijking met de data van vorig jaar erg goed uit. Twan mocht in de eerste training op de vrijdag daardoor wat langer testen, maar ook op al wat mindere banden had hij het circuit al snel door. Dit bleek ook in de kwalificatie met een vierde plek neergezet door Christian.

Christian startte het eerst uur sterk en als snel zakten de rondetijden tot zelfs onder de tijden van de kwalificatie. Na een sterke stint droeg hij de auto over aan Twan. Helaas spinde de Clio bij het inrijden van de Arena en viel tot overmaat van ramp ook de stuurbekrachtiging nog uit. Dit maakten ze kansloos voor een plek op het podium. Toch wisten ze na een bezoek voor een pitstop met reparatie goed terug te vechten tot een 5de positie.

Twan en Christian kunnen met de positieve verbeteringen er weer vol tegenaan op het karakteristieke circuit van Zolder in het weekeinde van 22 tot 24 april. We hopen dan wel dat de pechduivel lekker thuis blijft.

De kop is er af, en nu alles weer klaar maken voor de volgende race.

Groeten, pr Spirit

Tekst; Vincent Schot/ Rob Nieman