NES500 race 2: Zolder

Spirit kopieert Red Bull met een dubbel podium op het circuit van Zolder en pakt en passant de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

In een van de vreemdste races van de afgelopen jaren pakt Spirit een dubbel podium en lopen we uit op onze concurrentie mede doordat Christiaan en Raymond zich opwerkten naar de tweede plaats. Maar het ging allemaal niet vanzelf. Dit is het verslag.

Simon zet na de start gelijk de druk er op bij onze Duitse concurrenten, al ware het een cup-sprintrace van 20 minuten. De andere auto met Chris aan het stuur is ook goed weg maar vlak na de start krijgt Christiaan een onbegrijpelijke Meatball, de vlag voor een mankement aan zijn auto, er zou iets onder hangen. Dat daar bij de Clio de airjack zit was in België nog niet eerder opgevallen 🙁 .

Wordt het vandaag zo’n dag sprak Chris na de rijderswissel, maar gelukkig ging het in de race wel goed. Dit kon niet gezegd worden van veel Duitse teams die al in de trainingen naar huis konden wegens geluid overschrijding. Gelukkig hadden we ons hier thuis al op voorbereid. Zolder is immers berucht om zijn geluid problematiek.

In de race is de slijtage enorm en worden we geconfronteerd met zeer snel versleten remmen. We kunnen dit door goede calls van de coureurs herstellen tijdens de pitstops maar de degradatie is werkelijk enorm. De oorzaak is ook duidelijk, de auto’s rijden al ware het een kwalificatie en dat drie uur lang.

We zijn overigens niet de enige als we zien bij onze buren dat de remschijven gewoon geëxplodeerd zijn, maar laat dat nou net de concurrent van de dag zijn…

Door de lange pitstop om hun auto te herstellen krijgt Spirit de strategie van de wedstrijd in handen, en kunnen we zelf aanpassen op de concurrentie die veel ronden verloren zijn door dit incident.

Raymond en Christiaan komen al beter in het ritme en rijden beide sneller dan in de kwalificatie. Rob moet tussendoor in zijn dubbele stint wel vroegtijdig een pitstop maken door een uitstapje naast de baan waarbij de voorbumper een “gedaanteverandering” heeft ondergaan. Gelijk worden hier ook de remmen vervangen en krijgen de voortrein en banden een extra controle. Simon krijgt in de laatste stint de opdracht om het rustig aan te doen in de laatste 5 ronden. De voorsprong was voldoende. Later bleek dit een verstandige keuze geweest te zijn… 1 van de tapeinden van het linker voorwiel was al voor zichzelf begonnen.

We eindigden met onze auto’s in het algemeen klassement op de 5de en 7de plaats. En dat zegt alles als je ziet waar je dan tussen staat. De coureurs hielden de auto op de baan en het team hield de auto’s op de been met als resultaat een dubbel podium maar wel veel preparatie voor de volgende race van het Nes500 kampioenschap.

Het was een bizar vreemd weekeinde maar wel met een geweldig resultaat, en nu half mei weer op naar onze volgende ronde deze keer op het snelle F1 circuit van Zandvoort.

Groeten,

Spirit Racing

Foto’s: Bastiaan Wesseling