Raceverslag Finale Races Assen 19-20 oktober

Finale races Assen, Spirit-Racing kampioen maar ook de tweede auto op de derde plaats in het kampioenschap.

In de finaleraces is het altijd spannend, door de opzet van de competitie kunnen in alle klassen nog meerdere mensen kampioen worden, dit vergt het uiterste van de teams en staat iedereen op scherp om zo goed mogelijk te presteren.

We hadden met de leidende auto in het kampioenschap trammelant in de voorgaande race en een extra test op de donderdag moest uitsluitsel geven of alle problemen er uit waren. Het was beter maar nog niet optimaal, onderzoek door het team gaf aan dat ook de intercooler stuk was, en na vervanging was alles nu echt klaar voor de races van dat weekeinde.

Maar op de test en kwalificatie dag is alles anders. Guur, regen en wind gooien de afstellingen van de donderdag in het putje en moeten we de auto aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit lukt prima, met de auto van Sandra en ( toen nog ) John op P2, Rob op P3 en onze snelle gast rijdster Priscilla Speelman op de 6de plek. Onze concurrenten om de titel staan daar vlak achter met een 7de plaats op de grid. Het zou later de enigste regenperiode van het weekeinde blijken In race-1 komt Rob slecht weg, maar rijden Sandra ( alleen dit weekeinde door een zieke John ) en Priscilla voor Rob die na de pitstop met 25 extra resultaat seconden op de vierde plek in de wedstrijd zit. Vlak er voor rijden de snelle concurrenten voor de titel die we kunnen inhalen met nog 8 ronden te gaan. We kunnen afstand nemen van de Peugeot, maar hebben erg veel gevergd van de voorbanden en is het moeilijk om de snelle tijden te kunnen blijven rijden. Beide andere Spirit auto’s rijden er voor en laten Rob in de slotfase van de race voorgaan om extra punten te vergaren en zo een iets ruimere marge te hebben voor race-2. In een race weekeinde zijn immers 47 punten te vergaren en we lagen er maar 3 voor. Alle drie de Spirit coureurs op het podium, dat maakt een goede uitgangspositie mogelijk voor race-2.

Voor de tweede race is de voorsprong opgelopen tot 11 punten en heeft bij winst van de Peugeot Rob aan de 5de plaats genoeg om het kampioenschap binnen te halen. Priscilla, het hele weekeinde super snel, is er op gebrand om een topresultaat neer te zetten. Maar ook Sandra ziet kansen want zij rijdt nog voor de derde plaats in het eind klassement in de Sport klasse. Groot is de verbazing als we zien dat de Peugeot de handdoek in de ring gooit, en niet aan de start komt in race twee.

In de race moet Priscilla balend en veel te snel de auto binnen zetten omdat er te veel olie op haar voorruit komt en zo geen vervolg kan geven aan haar geweldige optreden in het team. Het technisch team is er ziek van, we hadden het haar zo gegund.

Sandra knalt als in haar topjaren (oud Clio-cup kampioen) door het veld, maar haar strafseconden lijken te veel te zijn. Maar opeens is daar een mazzeltje als de nummer twee 10 seconden tijdstraf krijgt en zij na 1 seizoen racen met 2 seconden marge de derde plaats pakt in het kampioenschap.

Rob rijd verdere behoedzaam naar de 5de plaats, exact de positie die hij moest hebben om het kampioenschap veilig te stellen. Met 11 podiums (1x 3de , 8x 2de en 2x 1e) sluit hij het seizoen af en kunnen we na het laatste kampioenschap van 2012 in 2020 als kampioenen aantreden in het nieuwe seizoen. Wat, waar en hoe.. nog niet allemaal zeker, maar laten we eerst hier met zijn allen maar eens flink van genieten.

Groeten, Pr-Spirit