Raceverslag Nes 500 Oschersleben mei 2021

Het is 555 kilometer van huis maar het is het waard, een prachtig circuit met prima omstandigheden en een mooi programma. Alle ingrediënten waren er om goed te scoren maar dat ging niet zonder slag of stoot.

We hadden een nieuwe rijder aan de start Jim Ringelberg, hij was wel heel snel op snelheid en zou plaatsnemen naast Christian, die de vorige race zo mooi naast Stan op het podium stond. Rob en Simon waren na Hockenheim gebrand op een goed resultaat maar na de eerste training bleek de motor toch op Hockenheim teveel (temperatuur) te verduren gehad te hebben en moest uit voorzorg vervangen worden. Normaal allemaal niet zo erg maar we moesten onder de huidige wetgeving om 22.00 van het circuit af en zo moesten de mannen de volgende morgen vanuit ons verblijf om 6 uur naar het circuit om de boel af te maken.

Dit lukte precies en kon Rob de eerste kwalificatie en testrun maken om 9.00 in de morgen. Dit ging goed de vaart zat er prima in en er waren geen noemenswaardige problemen. Hulde voor het technische team. Die waren er wel voor Christian die door een verkeerde bandenkeuze niet uit de verf kwam en zo hele kostbare testtijd miste in de aanloop naar de race. En dat is jammer want Chris heeft net als Rob wat meer tijd nodig als Simon en Jim om de baan goed onder de knie te krijgen.

Toch presteren we beide als team prima en mogen als de nummer 3 en 4 starten voor de drie uurs race van zondagmiddag. Zowel Simon als Jim rijden in hun kwalificatierun prima tijden en zeker als je dit vergelijkt met de kanonnen die om ons heen staan, de Clio’s presteren prima op Oschersleben.

De race
Tijdens de race zullen Simon en Christian starten en dat gaat niet helemaal soepel. Simon komt in aanraking met een TCR-Seat die moet uitwijken voor een Bmw op de plek waar Simon al zit, en Christian wordt onnodig omgetikt in de eerste ronde tijdens het opkomen van het rechte einde. Simon rijdt de eerste ronden op de eerste plek maar kan twee snellere concurrenten niet achter zich houden, hij is overal sneller maar op de rechte stukken zijn ze niet te houden. Christian komt na zijn Spin al beter in zijn ritme en rijd iedere ronde wat van zijn snelste tijd af voordat hij het stuur aan Jim overgeeft. Jim heeft de auto al (heel) snel op snelheid en rijd prima rondetijden maar ook nog eens heel constant, dit is vaak de basis voor een goede uitslag in een endurance wedstrijd. Rob heeft inmiddels het stuur van Simon overgenomen als na een half uur de rechter stuurkogel het begeeft en de auto een kwartier in de pits blijft om de schade te herstellen. Het is dan in een 3 uurs race over en uit, en al zijn we supersnel onder weg we kunnen 7 rondjes gewoonweg niet inhalen. Heel zuur is het als je de pit tijd doorrekend en we hadden mee kunnen doen voor de overwinning. Echt een gemiste kans.

Jim en Christian rijden inmiddels op de 5de plek en stoten op het einde nog door naar de 4de plek net buiten het podium. Er is nog wat goed te maken voor de derde race (Assen) op het programma in de tweede week van juni, we hopen u daar binnenkort meer over te kunnen vertellen.

Christian blijft door zijn constante rijden met een 4de en 3de plaats in het kampioenschap nu de hoogst geklasseerde coureur van Spirit in het kampioenschap.

Op naar ronde drie.